Orgelklasse

Orgel i samspill

Orgelklasse på Toppenkurset, Mosjøen, Nordland – Norge  (29.6.-5.7.2018)

Unge organister inviteres til et unikt kurs med fokus på samspill. Kurset samler unge musikere fra Norge og Europa til en uke med musikalske eventyr på Vefsn Folkehøyskole «Toppen» i Mosjøen, Nordland.

Orgelklassen har plass for inntil seks organister i alderen 13-26 år. Ved stor pågang vil deltakere fra Nord-Norge ha fortrinnsrett.

Det er over hundre deltakere på Toppenkurset. Disse er inndelt i symfoniorkester, ungdoms- og juniororkester, pianoklasse og orgelklasse. Vi søker å utvikle de unge organistenes samspillferdigheter ved å legge til rette for samspill med instrumentalister, kammerensembler eller kammerorkester.

Stor internasjonal deltagelse skaper møter med profesjonelle kunstnere og utvider både det kunstneriske og det menneskelige perspektivet. Gjennom flere år har Engegårdkvartetten vært en del av den svært kompetente lærerstaben. Kunstnerisk leder for Toppenkurset er Trond Wika og mangeårig dirigent er Nicolas Carthy.

Orgelklassen starter opp fredag ettermiddag 29.6.18 – tre dager før Toppensymfonikerne. Dette for å forberede møtet med de andre musikerne. Kurset avslutter med en kirkekonsert torsdag kveld 5.7.18. På denne konserten deltar hele Toppenkurset sammen med organistene og diverse kammermusikkgrupper. Toppensymfonikerne holder sin avsluttende symfoniske festkonsert tre dager etter dette.

Lærere for årets orgelklasse er Mila Thoors, Lycksele-Sverige og Lars Notto Birkeland, Oslo-Norge. Øivind Mikalsen er kursvert og instruktør. Les mer på toppenkurset.no

Pris

Egenandelen for å delta er kr 3800 og betales via betalingsportalen på toppenkurset.no. Det kan også gjøres avtale om fakturering. Beløpet dekker opphold, undervisning og mat under hele kurset. Deltakerne blir automatisk medlem i kirkemusikksenter Nord sin orgelklubb. Vi anbefaler våre deltakere å søke støtte hos sitt lokale menighetsråd/kirkelige fellesråd.

For Norske deltakere:

De Unges Orkesterforbund(Unof) jobber for at alle skal kunne spille i orkester. Unof vil ikke at økonomi skal være et hinder for at barn/unge skal kunne spille og utvikle seg musikalsk. De har fått støtte av Kulturdepartementet for å tilby subsidierte plasser på sommermusikkskolene. De som ellers ville hatt problemer med å betale, kan få dekket enten hele eller halve deltakeravgiften. Les mere om dette under «Priser for 2018» på Toppenkursets hjemmesider.

For nordiske deltakere…..:

Stipend

En deltaker kan få oppgaven med å spille Marco Enrico Bossi sin orgelkonsert op.100 (versjon 2 i a-moll). Deltakeren får et stipend som dekker reise og opphold til Toppenkurset. For å komme i betraktning må det dokumenteres nivå på deltakeren. Send inn lydopptak for vurdering. Øivind Mikalsen og Lars Notto Birkeland er jury.

Repertoar:

Ved påmelding må deltakerne velge et av de forhåndsbestemte verkene fra repertoarlisten:

Marco Enrico Bossi; Concerto for orgel og orkester. opus 100.

Johann Christian Bach; Concerto d’organo i B, for strykere og orgel

Concerto in Es, for strykere og orgel

Concerto in F (Rondo), for strykere og orgel

Otto Olsson; Romanse, for fiolin og orgel

Gustav Holst; Concertante, for trombone og orgel

W. A. Mozart; Valgfri kirkesonate, for strykere og orgel

Kjell Mørk Karlsen; Suite for orgel og spellemannslag

Kom eventuellt med andre ønsker. NB! må meldes i god tid. Ta kontakt om vil vil ha tips til annet repertoar. Hvis du trenger å få tilsendt noter bes du å ta kontakt med Øivind Mikalsen: oivind.mikalsen@gmail.com

Annen info:

Orgler til disposisjon under Toppenkurset:

Marcussen & Søn fra 2010 med to manualer og pedal – 29 stemmer.

Hans Adolph Albrechtsen fra 1846 med et manual og pedal – 7 stemmer.

Heicko Lorentz 2014 orgelpositiv med 4 stemmer.

Hugo Mayer Orgelbau 1994 med to manualer og pedal – fire stemmer.

Harmonium

Elektronisk kirkeorgel

Lærere for orgelklassen i år er:

Lars Notto Birkeland.

Lars Notto Birkeland har undervist på Toppenkurset siden 2017.

Han er født 1969 i Oslo og har lang erfaring som organist, pianist, dirigent og pedagog.

Han hadde debutkonsert i Oslo Domkirke i 1998 og er aktiv som konsertorganist i inn- og utland. Med Oslo-Filharmonien har han bl.a. vært solist i Poulencs Orgelkonsert og Saint-Saëns’ Orgelsymfoni, han har vært solist med flere andre orkestre og spilt konserter ved Festspillene i Bergen, Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, Norsk Orgelfestival i Stavanger, Olavsfestdagene i Trondheim, Bodø Internasjonale Orgelfestival m.m. Han er opptatt av å bruke orgelet i samspill med andre musikere og kunstformer, og han har flere samarbeidsprosjekter med ulike sangere, instrumentalister og skuespillere. Han hadde Statens arbeidsstipend 2006-2008, bl.a. for å arbeide med Jehan Alains musikk. Dette resulterte i en kritikerrost CD-innspilling av Alains samlede orgelverker (Simax Classics).

Siden 2014 er han kantor i Akershus Slottskirke. Han var kantor i Fagerborg kirke i Oslo 2003-2014, der han var medansvarlig for realiseringen av nytt orgel (Orgelbau Goll, 2007) og den årlige Fagerborg Orgelfestival. 1993-2005 var han ansatt ved Den Norske Opera som repetitør og kormester. Han benyttes regelmessig som orkesterorganist i Oslo-Filharmonien og samarbeider ofte med ensembler som Kringkastingsorkesteret, Det Norske Solistkor m.fl.

Han underviser også i klaver- og partiturspill for dirigenter på Norges musikkhøgskole og dirigerer kammerkor med vokalstudentene på Barratt Due musikkinstitutt.

Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole der han studerte orgel med Harald Herresthal. Videre orgelstudier med Kåre Nordstoga i Oslo og Guy Bovet i Sveits, foruten en rekke mesterklasser med bl.a. Marie-Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Jon Laukvik, Lionel Rogg m. fl.

Mila Thoors

Mila är född och uppvuxen i Krasnodar, södra Ryssland. Hon har studerat piano, kammarmusik och ackompanjemang först vid Krasnodars högre läroverk (college) år 1995-99 och sedan i Rostovs statskonservatorium år 1999-2004 som ledde till konsertpianist, kammarmusiker, ackompanjatör och lärarexamina.

Sedan fortsatt hon sina musikstudier vid Högskolan för scen och musik i Göteborg först inom programmet ”Interpretation for foreign students” år 2005-2006 med piano, kammarmusik och orgel som huvudämnen. Men stora passion för orgel ledde henne till nästa utmaning: år 2006 kom hon in på Kyrkomusikerprogrammet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och år 2008 parallellt med det även på Konstnärliga masterprogrammet med orgel som huvudämne (före detta Konsertorganistutbildning) vid Musikhögskolan i Piteå. År 2010 fick hon Organistexamen (Master of fine arts in church musik) och sommaren 2012 blev hon klar även med den konstnärliga delen av påbyggnadsstudierna i Piteå. Parallellt med studierna i Piteå har hon jobbat som kyrkomusiker i Åsele-Fredrika församling år 2010-2012. Sedan november 2012 är hon anställd som organist i Lycksele församling, Södra Lapplands pastorat.

Mila har deltagit i ett flertal internationella orgelakademier och masterklasser, bl a. Gothenburg International Organ Academy in 2006, 2007, 2011, Norddeutschen Orgelakademie 2006, Smarano International Organ Academy 2008, Bodø International Organ Festival 2010, 2011, Orgelwoche Oppenheim, 2008, 2010, Stuttgarter Orgelakademie 2012, Haarlem International Summer Academy for organists 2014, spelat många orgelkonserter i Sverige och utomlands bl a i Norge, Finland och Italien, samt deltagit i konserterna inom ramen för internationella orgelfestivaler och orgelveckor, bl a i Tyskland, Norge, Spanien, Holland.

Hennes orgellärare inom svensk högskoleutbildning har varit – Karin Nelson, Joel Speerstra, Johannes Landgren, Ingrid Melltorp och Hans-Ola Ericsson.

Øivind Mikalsen, Kursansvarlig for orgelklassen

Mikalsen er født i Fredrikstad 1968 og har sin kirkemusikkalske utdannelse fra Norges Musikkhøgskole 1990-1994.  Her hadde han Kåre Norstoga som hovedlærer i orgelspill. To år senere fullførte han hovedfag i korledelse under Stefan Sköld og Grete Pedersen. Ved samme studiested fikk han undervisning i orkesterdireksjon med Per Sigmund Torp og Simon Strattfield. Parallellt med hovedfagstudiene reiste Mikalsen til Stockholm for private studier med Anders Øhrwall. Etter fullført utdanning i 1996 har han virket som kirkemusiker både i Oslo, Vestfold og Nordland. Han har ledet kor som Kammerkoret Canticum, Oslo Chorale Selskap, Tjølling sangforening, Helgeland Kammerkor. Mikalsen er siden 2004 kantor i Dolstad kirke i Mosjøen. Her etablerte han Dolstad kammerkor i 2004, men leder også kor for barn og ungdom. Han er dirigent for Mosjøen orkesterforening. Hans arbeid fører til en rekke konserter som dirigent og utøvende musiker på orgel, klaver eller cembalo. Som kammermusiker etablerte han Trio Gioja, og samarbeider ofte med musikere fra Vefsnensemblet. Han har ledet flere større kirkemusikalske oppsettinger som Händels Messias, Bachs Juleoratorium, Paulus av Mendelssohn, Requiem av; Brahms, Mozart, Faure, Rutter. Duke Ellington second Sacred Concert og Jazzmessen Mediatus av Jan Gunnar Hoff.

 

 

Orgelklasse 30.6.2017 – 6.7.2017

Kurset arrangeres av Kirkemusikksenter Nord i samarbeid med Vefsn Unge Strykere. Toppenkurset fokuserer på samspill og orgelklassen er intet unntak. Vi ønsker å utvikle de unge organistenes samspillferdigheter ved å legge til rette for samspill med instrumentalister, kammerensembler eller kammerorkester. Toppenkurset er alene om å tilby et slikt kurs i Norge.

Orgelklassen starter opp tre dager før Toppensymfonikerne. Dette for å forberede møtet med de andre musikerne. Orgelklassen avslutter undervisningen tilsvarende tidlig og kulminerer med en kirkekonsert torsdag kveld den 6. juli sammen med hele Toppenkurset. Det er anledning til å bli igjen den siste helgen (7.7. – 9.7.) for å få med seg Toppensymfonikerne sin avslutningskonsert.

For orgelklassen er påmeldingsfristen 24. april og det er plass for seks organister i alderen 8-26 år.

Nytt av året er at repertoaret er forhåndsbestemt. Av de seks deltakerne vil én av deltakerne få muligheten til å spille verdens fineste orgelkonsert, av Francis Poulenc, sammen med strykeorkester og pauker. For å komme i betraktning må man sende inn en egen søknad og et lydopptak av seg selv. Den som blir plukket ut får dekket opphold og reise. For de øvrige kursdeltakerne gjelder Toppenkursets ordinære priser og vilkår.

Repertoar:

 • John Stanley
  Trumpet tune – Allegro, for messingkvartett og orgel, durata ca 3 min
 • Heinrich Scheidemann
  Preambulum -Andante, for messingkvartett og orgel, durata ca 3 min
 • Jehan Alain
  Deux Marches, To marsjer for to trompeter, slagverk og orgel, durata 5 min
  Trois Mouvements, for fløyte og orgel, durata 6 min
 • Franz Liszt
  Hosanna, for basstrombone og orgel, durata 4 min
 • Joseph Gabriel Rheinberger
  Sarabande fra Suite for orgel, fiolin og cello, durata 9 min
 • Francis Poulenc
  Konsert for orgel, strykeorkester og pauker, durata 22 min
 • Mulighet for valgfrie verk for fiolin/trompet fra Musikkhusets «Pax vobis» utgivelser. (Arrangementene kan brukes for andre instumenter også).https://musikkforlagene.no/?s=pax+vobis&post_type=product

Orgler til disposisjon under Toppenkurset: 

 1. Marcussen & Søn fra 2010 med to manualer og pedal – 29 stemmer.
 2. Hans Adolph Albrechtsen fra 1846 med et manual og pedal – 7 stemmer.
 3. Heicko Lorentz 2014 orgelpositiv med 4 stemmer.
 4. Hugo Mayer Orgelbau 1994 med to maualer og pedal – fire stemmer.
 5. Harmonium
 6. Elektronisk kirkeorgel

Uten navn

Instruktører på orgelkurset:
Lars Notto Birkeland, universitetslektor ved Norges Musikkhøgskole

Øivind Mikalsen, kantor i Dolstad kirke Mosjøen

Mila Ortgies Thoors, kantor i Lycksele Kirke, Sverige

Les mer om instruktørene her

Praktisk informasjon:

Orgelklassen mottar støtte fra Nordland Fylke og Ung kirkesang til kurset. Midlene fra Ung kirkesang forutsetter medlemskap og Kirkemusikksenter Nord har derfor sin egen orgelklubb (orgelklubben Fridthjov) innmeldt i organisasjonen. Medlemskap i denne er kun aktuelt for norske deltakere, og selvfølgelig frivillig. Vi anbefaler våre deltakere å søke støtte hos sitt lokale menighetsråd/kirkelige fellesråd.

De Unges Orkesterforbund (UNOF) jobber for at alle skal kunne spille i orkester. UNOF vil ikke at økonomi skal være et hinder for at barn og ungdom skal kunne spille og utvikle seg musikalsk. Derfor har UNOF har fått støtte av Kulturdepartementet for å tilby subsidierte plasser på sommermusikkskolene. De som ellers ville hatt problemer med å betale, kan få dekket enten hele eller halve deltakeravgiften. Les mer om dette her.

Ved påmelding må du skrive hvilke verk du ønsker å spille, sett de i prioritert orden fra 1-3. Hvis du trenger å få tilsendt noter bes du å ta kontakt med Øivind Mikalsen: oivind.mikalsen@gmail.com

Påmeldingsskjema finner du her

For spørsmål i forbindelse med orgelklassen, ta kontakt med:

Øivind Mikalsen
Kantor i Dolstad kirke
oivind.mikalsen@gmail.com
Tlf. 90019249

Tove Helen Bakkemo
Kirkemusikksenter Nord (KiN)
tb546@kirken.no
Tlf. 41648721
www.kin.no

IMG_3949