Symfoniorkester

Toppensymfonikerne

«Jeg er overveldet, selvfølgelig. Her fikk vi høre musikere som tross en ung alder holder et meget høyt nivå. Instruert av folk i mesterklasse som tør å gi seg i kast med krevende stykker.»
– Kristian Halse i intervju med Helgelendingen, etter å ha hørt Toppensymfonikerne framføre Dvoraks 9. symfoni i Mosjøen Kulturhus 9. juli 2017.

“Den lille perlen «Nimrod» fra Edward Elgars Enigmavariasjoner brukes gjerne når konger og presidenter skal føres til graven. Klangen i strykergruppa til Toppensymfonikerne stoppet tanken om at scenen i Kulturbadet var befolket med tenåringer og musikk- skoleelever. En fantastisk framføring.”
– skriver Helgelands Blads redaktør Morten Hofstad om Toppensymfonikernes konsert i Kulturbadet 9. juli 2016.

Siden Toppenkursets symfoniske satsning startet i 2006, har flere hundre musikere fra Nordland, Norge og utlandet deltatt og fått noe av sin første symfoniorkestertrening i Toppensymfonikerne. Flere av disse studerer nå ved høyskoler og konservatorier både i inn- og utland, og noen er også å se i profesjonelle ensembler rundt om. Instruksjon og musisering på høyeste nivå, men samtidig åpen for alle uten prøvespill eller bestemte opptakskrav har vist seg å være en suksessformell. Orkesteret flommer over av spilleglede og vilje, og mottar hvert år stående ovasjoner fra et godt vant publikum.

Vi har for fjerde året på rad et samarbeid med Ungdommens Musikkmesterskap, hvor de førsteprisvinnerne i den nasjonale finalen, morgendagens solister, får solistoppdrag på Toppenkurset som del av sin premie. Vi gleder oss veldig til at Olaf Andreas Strand fra Mo i Rana/Trondheim skal være solist i Beethovens tredje pianokonsert. Og som alltid er det vår eminente dirigent Nicholas Carthy som skal lede orkesteret, i år med et variert og sprekt program, fylt med dramatikk og humor.

Leonard Bernstein, som i år ville vært 100 år gammel, skrev sin operette «Candide» i 1956. Operetten omhandler en ung, optimistisk mann, i møte med en serie utrolig uheldige hendelser. Vi spiller herfra overtyren.
Den spanske komponisten Manuel de Falla skrev i 1919 en ballett på bestilling fra Ballets Russes i Paris, med navnet «El sombrero de tres picos» eller «Hatten med tre kanter». I den komiske balletten møter vi mølleren og hans kone, som både lærer en fugl å si hvor mye klokka er, og havner i trøbbel med dommeren etter rampestreker.
Det tredje verket Toppensymfonikerne skal framføre i år, er Richard Strauss’ fabelaktige «Tod und Verklärung» eller «Død og frigjøring». I stykket får vi høre en kunstner, som ligger for døden. Den syke kjenner smertene avta, mens han tenker tilbake på hele sitt liv, fra barndomsårene, strevet i voksenlivet, på alt han ikke har oppnådd og fullført, helt til sjelen frigjøres fra kroppen, og stiger til himmelen.

Dirigent: Nicholas Carthy
Solist: Olaf Andreas Strand, førsteprisvinner Ungdommens Musikkmesterskap
Program 2018:

Leonard Bernstein: Candide-overtyre

Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr. 3, i c-moll

Manuel de Falla: El sombrero de tres picos, suite nr. 2

Richard Strauss: Tod und Verklärung