Instruktører

Dette er instruktørene for Toppenkurset 2017, med forbehold om endringer

 

Nicholas Carthy. DIRIGENT. Nicholas Carthy tilhører eliten blant Europas dirigenter og dirigerer jevnlig ved ledende orkestre og operahus. Han er dessuten i kraft av sin unike formidlingsevne en meget ettertraktet leder for ungdomsorkestre. Med Carthy som dirigent for Toppensymfonikere, har vår symfoniske satsing den best tenkelige oppfølging.

 


Johanna-Franziska Wika. PIANO. Spesielt dyktig pianist og ettertraktet pedagog med utdanning fra Musikkhøgskolen i Leipzig og Liszt-akademiet i Budapest. Franziska har tidligere vært ansatt som landsdelsmusiker Nord-Norge og lektor ved Nordnorsk Musikkonservatorium. Hun er nå distriktsmusiker og klaverlærer i Vefsn kulturskole og musikklinjen ved Mosjøen videregående skole.


Arvid Engegård. FIOLIN. født i Bodø i 1963. Da han var 14 år vant han NRKS Ole Bull-konkurranse. Studier i Trondheim, USA og Salzburg hvor han også var konsertmester i kammerorkesteret Academica Camerata. Primarius i Orlandokvartetten i en årrekke. Siden 2006 leder han Engegårdkvartetten som har en omfattende konsertvirksomhet og en rekke plateinnspillinger. Arvid har også stor solistisk aktivitet og er en ettertraktet dirigent.


Sergej Osadchuk. PIANO. Sergej er utdannet hos Pavel Messner ved Moskva Musikkonservatorium. Han har spilt med blant andre Moskva filharmoniske orkester, Moskva Radioorkester, Jonkjøping symfoniorkester, Kristiansand symfoniorkester, Tromsø symfoniorkester, Oslo Kamerata. Osadchuk gjør konserter og mesterklasser i Norge, Russland, Sverige, Finland, Tyskland, Italia og Storbritannia, og har medvirket på en rekke plateutgivelser. Han er professor ved musikkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø. 


 

Terje Moe Hansen. FIOLIN. Terje har sin utdannelse fra Østlandets musikkonservatorium og viderutdannelse og privatstudier i København og London. Han hadde sin solistdebut i Universitetets aula i Oslo i 1984. Som fiolinist har han turnert i Europa, USA og Asia. Han er den første som har virket som permanent professor i Norge, Sverige og Danmark samtidig. Hans pedagogiske resultater har vakt internasjonal oppsikt. Han står bak mer enn 30 profesjonelle orkestermusikere og internasjonale prisvinnere. Flere har besatt ledende stillinger i orkestre som Stockholm-filharmonien, Oslo-filharmonien, Kringkastingsorkesteret, Trondheim Symfoniorkester, Den Norske Opera, Det Danske Kapel og andre. Han har førsteprisvinnere i alle klasser i alle nasjonale musikkonkurranser for unge talenter. Han har som lærer vært representert med solister med alle norske profesjonelle orkestre. Han er utnevnt som kunstnerisk leder for en av Asias fremste musikkfestivaler, Extensya Festival.


 

Juliet Jopling. BRATSJ. Den engelske bratsjisten Juliet Jopling studert med Bridget Crouch og Grigori Zhislin ved Royal College of Music, London, med David Takeno ved Trinity College, Cambridge University, før hun studerte videre med Thomas Riebl ved Mozarteum i Salzburg. Hun er nå solobratsjist i Den Norske Opera og spiller med Engegårdkvartetten.


 

Alex Robson. FIOLIN. Norsk fiolinist med omfattende virksom som solist og kammermusiker. Studier ved NTNU Musikkonservatoriet i Trondheim og Royal College of Music i London. Han har hatt fremtredende posisjoner i flere orkestre, som Tronheimsolistene, Bergen Filharmoniske Orkester, Gøteborg Symfoniorkester m.fl. Etablert som fast medlem av Engegårdkvartetten.


 

Jan Clemens Carlsen. CELLO. født i 1982 i Østerrike. Studier ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, Universität Mozarteum Salzburg og ved Norges Musikkhøgskole. Han har også vært engasjert som solo-cellist av bl.a. Kringkastingsorkesteret, Stavanger symfoniorkester, Kristiansand symfoniorkester og Oslo Camerata. Jan Clemens har i flere perioder undervist på Norges Musikkhøgskole. Spiller fast med Engegårdkvartetten.


Siril Aufles Valberg. PIANO. Siril er født og oppvokst i Mosjøen. Hun tok sin bachelorgrad ved Norges musikkhøgskole og tar nå mastergrad ved samme sted med Håvard Gimse og Jens Harald Bratlie som sine lærere. Hun er en svært aktiv solist og kammermusiker og spiller ofte konserter.


 

Liv Andrea Hauge. JAZZPIANO / IMPROVISASJON. Liv studerer jazzpiano ved Norges Musikkhøgskole med Helge Lien som hovedlærer. Hun er aktiv i flere band, blant annet i KRY hvor hun er både sanger, pianist og låtskriver. Liv var deltaker på Toppenkurset for første gang som seksåring, og husker at det lenge var årets høydepunkt. Hun gleder seg derfor veldig til å være med som instruktør i år.


 

Ida Kristine Hansen. FIOLIN. Ida Kristine er født og oppvokst i Mo i Rana og tok sine første strøk på fiolinen ved Rana musikkskole i 1991. Hun har pedagogisk og utøvende utdanning fra Norges musikkhøgskole og Det Kongelige Danske Musikonservatorium. Siden 2010 har hun vært ansatt som tuttifiolinist i Kristiansand symfoniorkester. I tillegg til jobben i orkesteret har hun vært svært aktiv som fiolinpedagog for barn og unge i Norge og i Palestina. Ida er nå bosatt i Oslo hvor hun jobber som fiolinpedagog og frilans musiker.


 

Tor Alvin Wika. FIOLIN. Tor Alvin er for tiden student ved Norges Musikkhøgskole med prof. Terje Moe Hansen som lærer. Han har tidligere studert ved NTNU Institutt for musikk, hos prof. Marianne Thorsen. Aktiv som kammermusiker og spiller jevnlig i flere ulike orkestre på og rundt høyskolen. Tor Alvin har også ved flere anledninger stått frem som solist med orkester, blant annet i vinter, hvor han framførte Mendelssohns fiolinkonsert i E-moll med Mosjøen Orkesterforening.

 


Carl Ninian Wika. FIOLIN. Carl Ninian er fra Mosjøen hvor han var elev ved kulturskolen og ved musikklinja. Siden 2012 studerer han fiolin ved NTNU i Trondheim, nå på masterstudiet med prof. Marianne Thorsen som lærer. I 2014/15 studerte han ved Hochschule für Musik «Carl Maria von Weber» i Dresden. Våren 2015 var han konsertmester på høyskolens prosjekt «Dresdner Operngala». Våren 2017 var han solist i Sibelius fiolinkonsert med Studentersamfundets Symfoniorkester ved deres konserter i Trondheim og Budapest.


Marit Laugen. FIOLIN. Marit er utdannet ved Institutt for musikk ved NTNU. Marit har hatt lengre engasjementer i Bergen filharmoniske orkester, Norrlandsoperan i Umeå og Trondheim symfoniorkester. Hun har spilt i Trondheimsolistene siden 1998, og har deltatt på turneer og plateinnspillinger med bl.a Anne Sophie Mutter og Herborg Kråkevik. Våren 2009 har Marit ferdigstilt pedagogikkstudier og avsluttet en utøvende mastergrad hvor eksamen besto av å spille Prokofiev fiolinkonsert nr 2 med Trondheim symfoniorkester.


 

Gunnhild Oddbjørnsdatter Nordahl. BRATSJ.  Født i Mo i Rana. Har fullført utøvende bachelor og mastergrad fra Norges musikkhøgskole. Gunnhild har siden studietiden vikariert i Oslo filharmoniske orkester, Bergen filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Oslo Camerata, den norske operas orkester, nordnorsk opera- og symfoniorkester, Göteborgs symfoniker og flere andre. Fra 2010 til 2015 var hun fast ansatt i Stavanger symfoniorkester. Siden høsten 2015 har hun tatt fatt på en frilanskarriere med base i Oslo. Høsten 2017 skal Gunnhild vikariere i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.
Hun har deltatt på de aller fleste sommermusikkskolene på Toppen, først som deltaker, siden som instruktør.

 


   

Kristine Solberg. CELLO.

Kristine fullførte i 2009 sin utøvende mastergrad ved Norges Musikkhøgskole med prof. Truls Mørk.

Ettert endt studie har hun jobbet som distriktsmusiker på Voss og vikariert i flere av landets profesjonelle orkestere. Hun er nå bosatt i Oslo og er glødende opptatt av å lære barn å spille cello. Ved siden av å være en aktiv frilansmusiker er hun også med å arrangere festivalen Cellolyd i Lofoten.


Truls Waagø. KONTRABASS. Ansatt i Trondheim Symfoniorkester. Allsidig bassist med erfaring fra blant annet Tre Små Kinesere, Tango Concertino og Revolver. Er også komponist og arrangør, og noen av hans verk framføres under Toppenkurset i år.

 


 

Saska Cvijanovic. FLØYTE. Saska Cvijanovic er fra Serbia og kom til Norge i 2006. Hun tok sin mastergradutdanning ved musikkhøgskolen i Beograd og Universitetet i Stavanger med hovedfagseksamen fra begge utdanningsin stitusjonene. Hun er en ettertraktet solist og kammermusiker både i Norge og i utlandet. Hun har bl.a. spilt i Beograd Filharmoniske Orkester, Forsvarets Musikkorps og Stavanger Symfoniorkester. Hun har undervist ved videregående skole i Beograd og nå i Mosjøen. Hun ble ansatt i Vefsn-Ensemblet høsten 2009.

 


 

Kjersti Strøm. OBO. Kjersti er utdannet ved Norges Musikkhøgskole med bachelor og mastergrad i utøvende studier og cand.mag-grad i fire års instrumentalpedagogikk. Hun har studert med professor Erik Niord Larsen og Matz Pettersen. Hun er frilansmusiker og har stadig engasjementer i landets profesjonelle symfoniorkestre, ensembler og forsvarskorps, ved flere teatre og på festivaler i inn og utland.


 

 

Kari Knardahl. HORN. Kari er universitetslektor ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Til daglig er hun ansatt som hornist i Forsvarets distriktskorps Nord-Norge, i Harstad, og er i tillegg en aktiv kammermusiker og frilanser som orkestermusiker.


Gaute Vikdal. TROMBONE. Gaute er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og ved Mannes Collage, NYC, USA. Han er ansatt i Stavanger Symfoniorkester og har tidligere vært førsteamanuensis i trombone ved Høgskolen i Tromsø. Gaute er pådriver for ensemblene Orpheus og Arctic Brass. Opprettet plateselskapet Euridice i 1992. I 1992 opprettet han sammen med Bjørn Andor Drage plateselskapet Euridice. Gaute har vært solist på de viktigste norske festivaleneog urframført dedikerte verk av komponisten Arne Nordheim. Han har utviklet dagens neverlur og bukkehorn i nært samarbeid med lurmakeren Magnar Storbekken, og har konsertert på diverse keramikkinstrument som lur og horn. I tillegg var han solist på lur under Kronprinsbryllupet, åpningen av Operaen samt under Stavanger2008 som europeisk kulturby.


 

Kristine Solli Oppegaard. TROMBONE. Kristine er fra Sømna, har gått musikklinja i Mosjøen og studerer fram til våren 2017 på Högskolan för scen och musik i Göteborg under Ingemar Roos og Jens Kristian Søgaard. Høsten 2017 begynner hun sine masterstudier hos Ian Bousfield i Bern, Sveits. Under studietiden i Göteborg har hun spilt i blant annet Göteborgsoperaen, Göteborg wind orchestra og i Bohuslän bigband, pluss en rekke kammermusikalske prosjekter.


Lars Notto Birkeland. ORGEL. Lars er utdannet ved Norges musikkhøgskole der han studerte orgel med Harald Herresthal. Videre orgelstudier med Kåre Nordstoga i Oslo og Guy Bovet i Sveits, i tillegg til mesterklasser med Marie-Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Rudolf Lutz m. fl. I en årrekke har han også vært tilknyttet Den Norske Opera som repetitør, og i årene 1998-2001 som kormester. Som kormester dirigerte han bl.a. konserter med Den Norske Operas kor i Oslo og ved Kirkefestspillene i Kristiansand (2001). Som konsertorganist arbeider Birkeland særlig med nyere musikk og kammermusikk. I 2004 deltok han i urfremførelsen av Nils Henrik Asheims komposisjon ”Rift” for orgel og slagverk ved Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Siden 2014 er han kantor i Akershus Slottskirke.


Øivind Mikalsen. ORGEL. Øivind er født i Fredrikstad 1968. Han har sin kirkemusikkutdannelse fra Norges Musikkhøgskole 1990-1994 hvor han hadde Kåre Norstoga som hovedlærer i orgelspill. To år senere fullførte han hovedfag i korledelse under Stefan Sköld. Ved samme studiested hadde han også undervisning i orkesterdireksjon med Per Sigmund Torp og Simon Strattfield. Parallellt med hovedfagstudiene reiste Mikalsen til Stockholm for private studier med Anders Öhrwall. Øivind har virket som kirkemusiker både i Oslo, Vestfold og Nordland. Han har ledet kor som Kammerkoret Canticum, Oslo Chorale Selskap, Tjølling sangforening, Helgeland Kammerkor og nå Dolstad kammerkor. Mikalsen er siden 2004 kantor i Dolstad kirke i Mosjøen og dirigent for Mosjøen Orkesterforening. Virksomheten leder til en rekke konserter som dirigent og utøvende musiker på orgel, klaver eller cembalo. Som kammermusiker etablerte han Trio Gioja, og samarbeider ofte med musikere fra Vefsnensemblet.


 

Mila Thoors. ORGEL. Mila er født og oppvokst i Krasnodar, Russland. Hun har studert piano, kammermusikk og akkompagnement i Krasnodar og Rostov, og senere gjort utdanning innen kirkemusikk i Göteborg og som konsertorganist i Piteå i Sverige. Mila har deltatt i flere internasjonale orgelakademier og mesterklasser, spilt mange orgelkonserter i Sverige og utenlands blant annet i Norge, Finland og Italia, samt deltatt på konserter på internasjonale orgelfestivaler og orgeluker, bla. i Tyskland, Norge, Spanien, Holland. Hennes orgellærere i Sverige har vært Karin Nelson, Joel Speerstra, Johannes Landgren, Ingrid Melltorp og Hans-Ola Ericsson. Siden november 2012 er hun ansatt som kantor i Lycksele menighet, Södra Lapplands pastorat.


Daniel Noll. HARPE. Daniel Noll studerer for tiden med Prof. Françoise Friedrich ved Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Frankfurt. Før det var han elev hos Nora Koch i Dresden, først ved Sächsischen Landesgymnasium für Musik, og deretter på Hochschule für Musik «Carl Maria von Weber». Sin første undervisning fikk Daniel hos Josiane Straub-Acoulon i Bonn.

Daniel Noll har allerede vunnet tallrike nasjonale og internasjonale konkurranser. Siden starten av studiene har han regelmessig vikariert i blant andre Dresdner Philharmonie. Han har mottatt stipender fra Hans- und Eugenia- Jütting Stiftung i Stendal, og gjennom mesterkurs har han fått undervisning av blant andre Germaine Lorenzini, Sivan Magen, Elizabeth Fontan-Binoche og Willy Postma.


 

Øyvind Berg. MUSIKKTEORI. Øyvind har sin utdannelse fra Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor han har spesialisert seg i populærmusikkanalyse. I løpet av sin tid som bachelorstudent her forsøkte han å utvikle metoder for å undersøke polyfoni i såkalt rytmisk musikk med utgangspunkt i barokk kontrapunktisk praksis. Øyvind er ellers en publisert komponist og aktiv frilans arrangør, og er særdeles glad i å undervise.


 

Bjørk-Guinevere Kinsella Eide. DIREKSJON STIPENDIAT. Bjørk studerer orkesterdireksjon ved Norges musikkhøgskole under Ole Kristian Ruud og Are Sandbakken. Hun tar klavertimer hos Wolfgang Plagge. Som dirigent har hun deltatt på flere mesterklasser med bl.a. Vasily Petrenko, Juanjo Mena og Mikhael Schønwandt. Hun har deltatt på Toppenkurset både på bratsj og piano i tillegg til direksjon med Prof. Nicholas Carthy. I 2017 skal hun dirigere åpningverket på konsertene med Toppensymfonikerne. Hun har også dirigert profesjonelle orkestre og korps som Berlin Sinfonietta, Minsk kammerorkster og Forsvarets musikkorps Nord-Norge. Hun har ved flere anledninger tatt initiativ til å sette sammen egne orkesterproduksjoner.


 

Trond Wika. MUSIKKFAGLIG ANSVAR og instruktør på FIOLIN. Distriktsmusiker og pedagog ved Vefsn kulturskole og Musiklinja ved Mosjøen videregående skole. Har bred erfaring som musiker, og er en spesielt dyktig pedagog for barn og ungdom. Leder for Helgeland Sinfonietta og konsertmester for Mosjøen Orkesterforening. Spørsmål om det musikkfaglige innholdet i kurset: trond[krøllalfa]wika.no