Symfoniorkester

Toppensymfonikerne

“Jeg er overveldet, selvfølgelig. Her fikk vi høre musikere som tross en ung alder holder et meget høyt nivå. Instruert av folk i mesterklasse som tør å gi seg i kast med krevende stykker.”
– Kristian Halse i intervju med Helgelendingen, etter å ha hørt Toppensymfonikerne framføre Dvoraks 9. symfoni i Mosjøen Kulturhus 9. juli 2017.

“Den lille perlen «Nimrod» fra Edward Elgars Enigmavariasjoner brukes gjerne når konger og presidenter skal føres til graven. Klangen i strykergruppa til Toppensymfonikerne stoppet tanken om at scenen i Kulturbadet var befolket med tenåringer og musikk- skoleelever. En fantastisk framføring.”
– skriver Helgelands Blads redaktør Morten Hofstad om Toppensymfonikernes konsert i Kulturbadet 9. juli 2016.

Siden Toppenkursets symfoniske satsning startet i 2006, har flere hundre musikere fra Nordland, Norge og utlandet deltatt og fått noe av sin første symfoniorkestertrening i Toppensymfonikerne. Flere av disse studerer nå ved høyskoler og konservatorier både i inn- og utland, og noen er også å se i profesjonelle ensembler rundt om. Instruksjon og musisering på høyeste nivå, men samtidig åpen for alle uten prøvespill eller bestemte opptakskrav har vist seg å være en suksessformell. Orkesteret flommer over av spilleglede og vilje, og mottar hvert år stående ovasjoner fra et godt vant publikum.

Vi har for femte året på rad et samarbeid med Ungdommens Musikkmesterskap, hvor utvalgte førsteprisvinnere i den nasjonale finalen, morgendagens solister, får solistoppdrag på Toppenkurset som del av sin premie. Årets solist heter Solveig Irene Primberg Skogdal. Solveig har flere ganger deltatt på Toppenkurset, og vi gleder oss i år til å høre henne fremføre Heitor Villa-Lobos’ lyriske «Ciranda das sete notas» med Toppensymfonikerne.

Hovedverket i 2019 er Modest Mussorgskijs berømte «Bilder fra en utstilling». Verket ble skrevet i 1874, som en klaversuite, men er senere gjort en rekke orkesterarrangementer av. Den mest kjente, og den Toppensymfonikerne skal framføre, er av Maurice Ravel, fra 1922. Suiten baserer seg på en samling av Viktor Hartmanns bilder, og som lytter kan forestille seg at man vandrer rundt i et galleri, og stopper ved ulike kunstverk. Blant satsene finner man blant annet de kjente «Baba Yaga» og «Den gylne porten til Kiev».

Dirigent: Nicholas Carthy
Solist: Solveig Irene Primberg Skogdal

Program 2019:
Sergej Prokofiev: Utdrag fra Romeo og julie
Heitor Villa-Lobos: Ciranda das sete notas
Modest Mussorsgkij: Bilder fra en utstilling