Symfoniorkester

Toppensymfonikerne

“Herlig musikk der musikerne får vist seg fram med en sjarm og friskhet som får salen i ekstase. Og tenk for en opplevelse dette måtte være for de unge musikerne. For mange var det kanskje første, og kanskje eneste gang de får anledning til å delta i et samspill i et fullt utbygd symfoniorkester. Hvilken inspirasjon for videre satsing, men også et stort minne for liver, vil vi tro.”
– skriver Helgelendingens anmelder Håvard Eide etter “Symfonisk festkonsert”, 7. juli 2019.

“Jeg er overveldet, selvfølgelig. Her fikk vi høre musikere som tross en ung alder holder et meget høyt nivå. Instruert av folk i mesterklasse som tør å gi seg i kast med krevende stykker.”
– Kristian Halse i intervju med Helgelendingen, etter å ha hørt Toppensymfonikerne framføre Dvoraks 9. symfoni i Mosjøen Kulturhus 9. juli 2017.

Siden Toppenkursets symfoniske satsning startet i 2006, har flere hundre musikere fra Nordland, Norge og utlandet deltatt og fått noe av sin første symfoniorkestertrening i Toppensymfonikerne. Flere av disse studerer nå ved høyskoler og konservatorier både i inn- og utland, og noen er også å se i profesjonelle ensembler rundt om. Instruksjon og musisering på høyeste nivå, men samtidig åpen for alle uten prøvespill eller bestemte opptakskrav har vist seg å være en suksessformell. Orkesteret flommer over av spilleglede og vilje, og mottar hvert år stående ovasjoner fra et godt vant publikum.

Vi har for sjette året på rad et samarbeid med Ungdommens Musikkmesterskap, hvor utvalgte førsteprisvinnere i den nasjonale finalen, morgendagens solister, vil tilbys solistoppdrag på Toppenkurset som del av sin premie.

Hovedverket i 2020 er påvirket av Festspillene Helgelands tema “Vårt hav”, og valget har falt på Claude Debussys “La Mer” (Havet). Debussy komponerte verket mellom 1903 og 1905, og det ble urframført i Paris i 1905. Debussy fortrakk å hente inspirasjon fra malerier og litteraturen framfor å oppsøke det fysiske havet.

De andre stykkene Toppensymfonkerne skal spille vil bli annonsert så snart som mulig.

Kurset er lagt opp med både tutti- og gruppeprøver. I tillegg er det mulig å melde seg på mesterklasser, individuelle timer, kammermusikk, kammerorkester, direksjon m.m. Det er gode muligheter til å få framført solostykker sammen med akkompagnatør på våre mange konserter. Meld gjerne inn ønsker på forhånd.

Dirigent: Nicholas Carthy