Velkommen til Toppenkurset 2022!

Vi i Vefsn Unge Strykere er stolte av å for 22. gang kunne invitere barn og unge musikere fra hele Norge, og forhåpentligvis hele verden, til å komme på sommermusikkskole på Toppen folkehøgskole i Mosjøen. Årets sommerkurs arrangeres i begynnelsen av juli, med offisiell kursstart mandag 3. juli og avslutning søndag 9. juli.

Vi ønsker velkommen til Toppenkurset 2022, mellom 3. og 9. juli, i Mosjøen, Nordland!

Sommermusikkskolen er blant landets største, og man velge mellom symfoniorkester, ungdomsorkester, juniororkester, pianoklasse og orgelklasse. Som deltaker kan man fordype seg i både symfonisk musikk, kammermusikk, folkemusikk, samtidsmusikk og mye mer. Kurset er en del av Festspillene Helgeland, og hver dag kan man både høre på fantastiske konserter, og selv stå på scenen foran et lydhørt og interessert publikum. Sammen med over hundre andre deltakere, vil du få den ultimate musikalske høydetreningen på Toppenkurset i Mosjøen.

Hovedkurset varer fra søndag 3. juli til søndag 9. juli. Noen delkurs har annen start og varighet. Vi tar høyde for at vi både kan arrangere kurs med stor internasjonal deltakelse hvis koronapandemien avtar og bare for norske hvis reiserestriksjonene fortsetter. Uansett skal vi arrangere et flott sommerkurs slik vi har gjort i over 20 år.

Temaet for Festspillene Helgeland 2022, som arrangeres i samarbeid med Toppenkurset, er «Bevegelse»; et tema som åpner for en sammensetning av mange spennende kunstneriske og musikalske program. 

Toppensymfonikerne går løs på det største prosjektet noensinne, når de setter «Planetene» av Gustav Holst på programmet. Aldri før har et så stort orkester stått på scenen i Mosjøen kulturhus, som det vil gjøre lørdag 9. juli kl 18:00. Deltakerne i orkesteret kommer igjen fra en rekke utland, og i år har Toppenkurset deltakere fra USA, Sverige, Danmark, Tyskland, Serbia, i tillegg til fra hele Norge. 

«Planetene» ble framført for første gang i 1918. Det ble skrevet under første verdenskrig, og er sterkt influert av scenene som utspilte seg i Europa på den tiden. I verket tar orkesteret oss med på en reise gjennom hele vårt solsystem. Orkestersuiten er atmosfærisk og full av slående orkestereffekter som filmmusikk uten film.

For juniorene blir det som alltid mye artig å se frem til under årets Toppenkurs. Vi kommer til å legge opp et spennende program med musikk som barna kjenner godt fra før og noen nye melodier som vi er sikre at de vil huske lenge etter kurset er over. Deltakerne skal opptre på «Barnas festspill» i løpet av uka og avslutter kurset med sin helt egen konsert i Mosjøen kulturhus. I tillegg til de musikalske aktivitetene vil det bli mye tid til å leke og ha det gøy også utenfor øvelsene.

For organister og pianister er det mye spennende å glede seg til, med både enkeltundervisning og mange samspillsmuligheter. På konsertene Steinway Pianorama og Orgel i samspill står henholdsvis pianist- og organistdeltakerne i fokus, og får utfolde seg på fantastiske instrumenter.

Kammermusikk har de siste årene vært et satsningsområde for Toppenkurset. Vi har flere residensensembler, som i tillegg til å spille egne konserter under festivalen, er med på å instruere og undervise deltakerne under kurset. Om man ønsker kan melde seg på med egne etablerte ensembler innen kursstart eller bli satt sammen i kammergrupper eller -orkestre på kurset. Det blir også flere spennende workshops, der i blant i folkemusikk, dirigering, mesterklasser med nasjonalt ledende instrumentalpedagoger, og mye mer å se frem til.

Følg med på våre nettsider for mer informasjon. Søknadsfristen er 1. april, og vi ser fram til å motta påmeldinger fra hele Norge og hele verden. 

Velkommen til musikalsk høydetrening på Toppen!

Festspillene Helgeland 2022

Vi ser fram mot Festspillene Helgeland, 02. til 09. juli 2022, i Mosjøen og på Helgeland, kanskje Norges vakreste, varierte og mest spennende region!

Velkommen til Festspillene Helgeland 2022, en av Nord-Norges største og flotteste festivaler. 

Som tematikk har vi i år valgt oss nettopp «Bevegelse», og innenfor dette vil vi leke oss med arrangementer og utstillinger som får tankene til å vandre, dansefoten til å rykke, og følelsene til å løpe løpsk. Etter to år med hjemmekontor, reiserestriksjoner og danseforbud, er vi lei av å sitte stille. Gjennom åtte dager, 2.–9. juli, settes byen på hodet. Festivalen fyller Sjøgata og Mosjøen sentrum med masse liv og aktivitet både på dagtid og kveldstid. 

Festivalprogrammet består av over 100 arrangementer og 30 utstillinger. Det blir byfest, sommermusikkskole, kunstmesse, elleville konserter, grensesprengende utstillinger og Barnas Festspill. Noe for alle aldre og for enhver smak. Festspillene Helgeland er en festival som inspirerer både fastboende, utflyttere og potensielle innflyttere. Vi løfter fram det beste Helgeland har å by på av kunst og kultur, og knytter verden og Helgeland sammen. 

Festspillene Helgeland er en festival hvor kunstnerne og utøverne har frie tøyler og hvor du som besøkende er i fokus. I år har vi plukket fram noe av det beste fra kunst- og kulturscenen på Helgeland, som vi nærmest ikke kan vente med å presentere. I tillegg kommer spennende og makeløse kunstnere fra hele landet og fra rundt om i Europa. Sammen med våre partnere i Toppenkurset, Byfesten og Galleria Kunstfestival byr vi på åtte dager med varierte og unike opplevelser, i Mosjøen, og på hele Helgeland. 

På Festspillene Helgeland vil man bli inspirert, utfordret og provosert – på alle mulige måter bli beveget av det man får oppleve. 

Chasing Summits

UTSATT pga Covid-19!

Håkon Skog Erlandsen vil under Festspillene Helgeland framføre sitt verk «Chasing Summits – A Musical Ascension» sammen med Toppensymfonikerne og et top-notch jazzband, i Mo i Rana, Mosjøen og Bodø. Konseptet «Chasing Summits – A Musical Ascension»  går ut på å klatre det høyeste fjellet på hvert kontinent, og holde en konsert på toppen.

Håkon startet med å spille verdens (til da) høyeste konsert i februar i 2018 på toppen av Aconcagua i Sør-Amerika. Deretter har han spilt på Denali (Alaska) Kilimanjaro (Tanzania), og i 2019 klatret han Mount Everest for å spille verdens første konsert på toppen, samt slå hans egen rekord. Videre vil han reise for å bestige Elbrus (Russland), Carstenz Pyramid (Indonesia) og til slutt Mt Vinson (Antarktis), og er da ferdig med Seven Summits.

På veien opp alle disse fjellene skriver Håkon Skog Erlandsen et symfonisk verk, som til slutt skal føre alle de syv toppene sammen musikalsk. Musikken er inspirert av naturen, kulturen, menneskene og opplevelsene han har på disse reisene. Ambisjonen er å få alle som er i salen til å forstå hvordan det er å stå på toppen av verden, se et lik for første gang eller miste bekjente i fjellet.

Etter reisene begynner jobben med å formidle denne unike opplevelsen til publikum over hele verden. Første steg i dette er å ferdigstille det symfoniske verket, som inkluderer saksofonsolist, jazzband og fullt symfoniorkester. Musikken komponeres av Håkon Skog Erlandsen selv, med bistand innen arrangering for symfoniorkester av den erfarne og fremadstormende filmmusikkomponisten Alexander Aarøen Pedersen. 

Denne delen av prosjektet «Chasing Summits – A Musical Ascension» omhandlermusikken, og komponeringen og framstillingen av denne. Til dette har Håkon Skog Erlandsen valgt seg Festspillene Helgeland som partner. For å binde Skog Erlandsens opplevelser på de syv toppene rundt om i verden med hans hjemsted Helgeland, vil prosjektet settes opp i en konsertproduksjon under Festspillene Helgeland 4. – 12. juli 2020. Her vil Håkon selv være solist, sammen med et jazzband med musikere håndplukket regionalt og internasjonalt fra de stedene han har besøkt, og et internasjonalt symfoniorkester, Toppensymfonikerne, under ledelse av den anerkjente dirigenten Nicholas Carthy.

Trio no Treble til Mosjøen

Et av våre «ensemble in residence» på Toppenkurset er i år Instagramstjernene Trio no Treble. Trioen bestående av Lars Marius Hølås (bratsj), Eivind Rossbach Heier (cello) og Jostein Brødreskift (kontrabass) har spilt sammen i to år, men har allerede rukket å reise land og strand rundt med sitt varierte repertoar. Vi har tatt en prat med cellist Eivind, om hva vi har i vente i sommer.

«Eivind, du har jo vært med før, hvordan blir det å komme tilbake til Toppenkurset?»

«Det blir bra! Første gang var i 2006, og det var min første erfaring i fullt symfoniorkester. Etter det ble jeg frelst, og nå spiller jeg profesjonelt som cellist i flere orkestre. Jeg husker at det var bra instruktører, sosialt og at jeg fikk mange nye venner, som jeg har den dag i dag. Variert var det også, med kammermusikk og enkelttimer blant annet, et veldig fint kurs.»

Trio no Treble spiller alt fra klassiske stryketrioer og trøndersk folkemusikk, til popmusikk og rock.

«Man trenger ikke gjøre bare én ting som musiker. Det går fint an å variere. Vi vil gjerne vise publikum mye forskjellig, og arrangerer akkurat de stykkene vi har lyst til, uavhengig av sjanger.»

«Og så er dere svært aktive på sosiale medier. Hvorfor det?»

«Vi har funnet ut at det er en bra måte å bli sett på. Selv om alle kanskje ikke har vært på konsertene våre, har de hørt og sett oss på Instagram og Facebook.»

«Ja, det var kanskje ikke bare publikum som hørte dere på Instagram»

«Nei, rett etter at låta «Sommerkroppen» ble sluppet i fjor, la vi ut en kort cover på vår Instagramside. Noen dager etter ringte selveste Mads Hansen oss, og ville ha oss med på VG-lista Topp 20, på Rådhusplassen. Det er gøy at et så lite klipp kan skape så stor interesse!»

På Toppenkurset vil Eivind, Lars Marius og Jostein være instruktører, i kammermusikk, i orkester og gi enkelttimer. I tillegg vil selvfølgelig Trio no Treble opptre på flere anledninger i løpet av festivalen.

«Hva kan vi vente oss på konserten dere skal holde?»

«Da får publikum høre et veldig variert program. I tillegg til bratsj, cello og kontrabass vil man også få oppleve oss spille på resepsjonsklokke, kjetting, ukulele og kalimba. Vi har fått spesialskrevet et verk til oss av komponisten Trygve Brøske, et veldig artig verk, både for oss og publikum.»

«Vi åpner også for ønsker fra salen, så det er bare å klikke seg inn på vår Instagramside for å finne sine favoritter!»

Trioen ser veldig fram til å komme til Toppenkurset, bli kjent med nye folk, og jobbe med andre fantastiske musikere. Dette blir virkelig noe både deltakere og publikum kan glede seg til!

Vinterseminar

Vefsn Unge Strykere i samarbeid med UNOF Nord-Norge gleder seg til å ta i mot ungdom fra hele regionen til seminar, 15. – 17. mars, på Mosjøen Videregående Skole.

Det blir det et variert repertoar for både aspiranter, juniorer og kammerorkester, samt fellesnummer. Samtidig er det kurs for pianister og blåsere. Vi samarbeider med dem om programmet som består av både klassisk musikk, folkemusikk, popmusikk, filmmusikk, m.m.

Instruktører

Musikalsk leder Trond Wika – fiolin,
Etleva K. Brandth – fiolin,
Andreas Viken – bratsj,
Randi Elise Valla – cello,
Kontrabass (navnet er ikke klart),
Franziska Wika – piano/teori,
Saska Cvijanovic – fløyte/blåsere

Påmeldingsfrist 11. mars.

Seminaret holdes på Mosjøen videregående skole, avdeling sentrum, hvor det blir overnatting på klasserom.

Påmeldingen innen 11. mars til Maren L. Pettersen, marenlp@gmail.com
Merk med «Seminar». Påmeldingen skal inneholde:
– Navn
– Fødselsdato
– Foresattes navn
– E-post/mobil
– Instrument
– Hvor lenge du har spilt
– Evt. allergier

Ledsagere er hjertelig velkomne, og send gjerne påmeldinger samlet om dere er flere fra samme sted.

Ta med:
Instrument, notestativ, blyant, viskelær, innesko, sovepose og liggeunderlag, toalettsaker og lommepenger.

Pris:
550,- per deltaker
(400,- for søsken nr. 2 osv)
Betales til konto:
4530.11.99868

Velkommen!

Symfonisk samarbeid i skibakken

Forrige helg var Vefsn Unge Strykere på sin årlige musikalske og alpine treningsleir i Tärnaby, Sverige. Med seg hadde de også gode venner fra Ytre Helgeland Strykeorkester, og fra Vefsn Skolekorps. Sammen dannet de et skikkelig symfoniorkester, som spilte klassisk musikk, populærmusikk og folkemusikk.

Og i bakken var det full fart hele helgen, opp med heisen, og ned de mange flotte bakkene i Anja Pärsson og Ingemar Stenmarks hjemby. Lørdag kveld var det musikkparty, og på søndag ettermiddag konsert i Tärne kyrka.

– Gøy å spille i så stort orkester!

Toppenkurset 2018 er over, og 10 dager med flere hundre timer undervisning og øvelser, tjue makeløse konserter, fotballspilling, byvandring, cruise til Vega, og mye mer, er for rundt 120 deltakere og instruktører over. Nye vennskap har blitt knyttet, og gamle vennskap videreført. Musikalske minner er skapt, både for store og små.

På kursets siste dag, rett etter deres avslutningskonsert, tok vi en liten prat med tre av våre yngste deltakere, for å høre hvordan det har vært å være med på Toppenkurset i år. Fredrik Carlsen (9 år), Eline Carlsen (11 år) og Tind Kirvil Tjore (7 år) har alle tre vært med i junior- og ungdomsorkesteret, og spilt både kammermusikk og tatt enkelttimer i tillegg.

– Hva er grunnen til at dere kommer til Toppenkurset?

– Hjemme har vi ikke så stort orkester til vanlig, så det er gøy å komme hit og spille i et stort strykorkester, sammen med mange andre deltakere, sier Eline.

– Egentlig skulle jeg på et annet kurs, men jeg ombestemte meg, sier Tind Kirvil, som er på Toppen for første gang.

– Det er gøy å bli venn med nye, sier Fredrik.

Han og søsteren Eline er på Toppenkurset for tredje gang, og er nesten som veteraner å regne.

– I år har jeg turt å ta spilletimer, forteller Eline. Det har vært kjempeartig!

– Jeg synes nesten alt har vært gøy, svarer Tind Kirvil på spørsmål om hva som har vært det morsomste i år.

– Det beste i år har vært at jeg har blitt kjent med så mange flere enn i fjor, synes Fredrik.

– Og så er det spesielt et stykke som du liker da, kommenterer Eline.

– Og hva er det da?

– Jeg bare elsker å spille All About That Bass sammen med orkesteret!

Og det kan man virkelig skjønne. I videoen under kan dere høre hvor gøy deltakerne i junior- og ungdomsorkesteret har det på scenen.

Bratsj-brødrene spiller på instrumenter bestefaren deres har laget

For fjerde år på rad, har Toppenkurset gleden av å ønske prisvinnere fra Ungdommens Musikkmesterskap velkommen som solister! I år har vi hele tre stykker på festivalen. Olaf Andreas Strand ble årets musiker, og vil få framføre den fantastiske tredje klaverkonsert av Beethoven med Toppensymfonikerne. Fra Levanger kommer tvillingbrødrene Elias og Andreas Grimstad, som er solister i Sinfonia Concertante av Mozart, med et kammerorkester ledet av Arvid Engegård.

Det er deres første gang i Nord-Norge, og første gang på Toppenkurset. De stilte velvillig opp til et lite intervju, før de fredag skal i ilden i Mosjøen Kulturhus!

– Dere spiller både i symfoniorkesteret, i tillegg til å spille på flere konserter under festivalen, og selvfølgelig være solister i Mozarts Sinfonia Concertante. Hvordan er det å være her på Toppen?

– Det er veldig bra fotballmiljø, sier Andreas. Vi har spilt fotball hver kveld nå, nede på Halsøy med de andre deltakerne.
– Det er selvfølgelig også veldig bra musikkmiljø, skyter Elias inn. De er enige om at det er mange flotte konserter og gode deltakere på kurset.

Brødrene begynte å spille sammen som en duo for bare tre år siden, da de fant et kult stykke som de ville spille sammen. I fjor tenkte de at det hadde vært gøy å melde seg på Ungdommens Musikkmesterskap, da som en bratsj-duo. Og det gikk riktig så bra!

– Synes dere det er lett å veksle mellom fiolin og bratsj?

– Det er lettere å gå fra fiolin til bratsj enn omvendt, sier Elias. Vi har spilt bratsj i bare ett år, men liker begge to klangen i instrumentet veldig godt. Det er litt vanskelig å spille fiolin etter å ha spilt bratsj, fordi klangen er så mye mindre på fiolin.

Og god klang er det virkelig, i både bratsjene og fiolinene de spiller på. De er det faktisk deres bestefar på Levanger som har laget. Hele familien spiller på instrumenter laget av ham. Bestefaren var også deres første lærer.

– Vi begynte å spille da vi var 3 år gamle. Vi har spilt mye sammen med familien gjennom oppveksten. Vi har en egen familiekvintett, sier Andreas.

– Hjemme bruker jeg ofte å sitte barnevakt samtidig som jeg øver. Da er det ofte at de yngste søsknene på bare ett og et halvt og tre år henger seg med og spiller sammen med meg, forteller Elias.

Elias og Andreas er begge elever på Lørdagsskolen og Unge Musikere ved NTNU Institutt for musikk i Trondheim. I år har de tatt seg et friår, for å kunne forberede seg maksimalt til prøvespill ved høyere musikkutdanning.

– Målet er å bli profesjonell musiker, sier Elias. Andreas har det samme målet.

– Hvordan er det å jobbe sammen med Arvid Engegård?

– Det er veldig bra! Han har masse gode musikalske idéer og har også gode innspill på det tekniske, synes Andreas, som spiller bratsj denne gangen.

– Og orkesteret er også kjempebra, sier Elias, som skal spille fiolin.

Fredag kveld, kl 19:00 i Mosjøen Kulturhus, spiller de altså W.A. Mozarts fantastiske Sinfonia Concertante. Prøvene har vart nå siden tirsdag, og publikum kan glede seg til en helt makeløs framførelse!

– Hvordan forbereder dere dere til en konsert? Er det noe fast opplegg dere kjører hver gang?

– Vi er nok litt forskjellige. Jeg liker å ha full gjennomkjøring av hele repertoaret i tempo rett før konserten, sier Andreas.

– Mens jeg heller liker å varme rolig opp, og kanskje ta noen partier litt tone for tone, sier Elias.

– Blir det noen diskusjoner av det da?

– Joda, men vi blir som regel enige, sier Andreas med et smil.

Forberedte til konserten er de i alle fall! Toppenkurset er kjempeglade for å ha dem som solister ved årets kurs og festival, og håper mange tar seg turen for å oppleve denne sprudlende og talentfulle tvillingduoen i Mosjøen Kulturhus.

Vi har sluppet festivalprogrammet

Årets festivalprogram ligger nå ute, og publikum og deltakere kan vente seg store opplevelser fra søndag 1. juli til og med søndag 8. juli! Toppenkurset kommer definitivt til å sette sitt preg på Mosjøen disse sommerdagene, med konserter på hele sju ulike lokasjoner, i tillegg til minikonserter ute i byens gater.

Engegårdkvartetten kommer til å ha egen konsert på Toppen, og flere unge ensembler vil i løpet av festivalen framføre det beste fra kammermusikkens verden. Dolstad Kirke og det mektige orgelet der vil være vert for fantastiske konserter gjennom uka, og hele tre lunsjkonserter vil finne sted på byens koseligste konsertarena, Kulturverkstedet.

Vi er så heldige å få ta turen til Vega i år, og det blir Symfonisk Festkonsert på Vega Samfunnshus på lørdagen. Og selvfølgelig vil Mosjøens storstue Kulturhuset bli brukt, med både spennende åpningskonsert, Pianorama og festkonsert hvor et stort symfoniorkester med topp solist, full av energi og spilleglede, vil framføre Bernstein, Beethoven, Strauss og De Falla.

Velkommen til å oppleve en av Nord-Norges største klassiske musikkfestivaler, 1. – 8. juli i Mosjøen!

Se hele programmet her

Unge toppsolister til Toppenkurset

For fjerde året på rad er vi så heldige å samarbeide med Ungdommens Musikkmesterskap. Som en del av premien blir førsteprisvinnere i den nasjonale finalen tilbudt solistoppdrag på Toppenkurset. Og i år gleder vi oss til å motta hele tre prisvinnere! Olaf Andreas Strand på klaver ble kåret til Årets musiker, mens brødrene Andreas og Elias Grimstad på bratsj og fiolin kom til superfinalen.

Olaf Andreas Strand kommer fra Mo i Rana og er nå elev ved Trondheim Katedralskole, i tillegg til å være på NTNUs talentprogram Unge Musikere. Han har tidligere vært deltaker på Toppenkurset, og kommer nå tilbake for å være solist med Toppensymfonikerne i Beethovens tredje pianokonsert. Olaf Andreas blir også å høre på kammerkonserter gjennom festivalen.

Andreas og Elias Grimstad, fra Levanger, spilte seg helt til superfinalen i Ungdommens Musikkmesterskap, hvor de kapret førstepris. De er dyktige på både fiolin og bratsj, og er elever ved talentprogrammet Unge Musikere på NTNU Institutt for musikk. På Toppenkurset får vi høre dem i Mozarts Sinfonia Concertante for fiolin, bratsj og orkester. Og brødrene kommer til å opptre på flere av festivalens konserter.

UMM ble arrangert av Norsk kulturskoleråd, Norsk Musikkorps Forbund og Musikkpedagogene Norge med Norges musikkhøgskole som viktig samarbeidspartner. Sju regionmesterskap var avviklet før det nasjonale mesterskapet. Toppenkurset er stolt over å være partner til mesterskapet, og vi håper publikum gleder seg til å høre disse fantastiske unge toppmusikerne til sommeren!